Sze 25

一つ

Negyed egy, éjjel… Magyarországon most talán 17:15 lehet, és még 24-e, itt már 25.
Igazság szerint aludnom kéne, bár holnap pont “újrafelhasználható hulladék” nap van. Tehát műanyag flakonok, konzervek, fém dobozok és társaik eltávolításának napja. Japánban kicsit máshogy megy hulladékválogatás (szelektálás… szelektív… szép magyar szavak). Nos, itt három kategória van. Bár talán egyszerűbb így vázolni. Van a szemét. Fogjuk, megnézzük, újrahasznosítható vagy sem. Ha igen, akkor (az én környékemen legalábbis, nem tudom máshol hogy van, ez Tókió, Koto-ku, a “máshol hogy van” a napokra értendő, nem a válogatásra) Kedden rakjuk ki. Mégpedig: flakonok mosva, összenyomba, fémdobozok szintúgy, külön rekeszbe helyezve, vagy átlátszó zacskóba. Amúgy ez igen szegényes kategória, a fentieken kívül még körülbelül a magazinok és kartonpapírok egészítik ki. (igen, most puskáztam a szemétválogatást bemutató papírról, amit minden új lakó kap)
Nos, ha nem újrafelhasználható a szemét, akkor lehet még éghető, vagy éghetetlen. Ez már keményebb dió elsőre. Én szinte mindenre rákérdeztem a biztonság kedvéért.
Kezdjük az éghetővel: hétfő és csütörtök (ja igen, és mindig kizárólag reggel 7-8ig lehet kirakni a szemetet) a kirakás napja. Ide tartozik a szerves hulladék (pl zöldség, kagylók, kis mennyíségű kerti szemét), ruhák és a sima mezei papírhulladék. (papírról mindig minden műanyag feclit eltávolítani, ellenőrizni, amit kell kimosni, stb) Végül pedig akkor az éghetetlen… hát ide minden egyéb jön. Ennek a napja szerda. Remélem NEM alszom át.. ma fent voltam ,de elfelejtettem, csütörtökig nyakamon maradt egy zsák éghető szemét… Azt hozzátenném, hogy az a sok büdös paraszt aki nyugatról meg Ázsia egyéb részeiről ideözönlik, még a flakonokat is képtelen összenyomni, és aztán én nyomogathatom, hogy ne nézzenek már engem tahónak mert külföldi vagyok… Persze van egy kedves központ ahol ezt szóvá lehet tenni, szóvá is fogom. Elébb persze kellő mennyíségű digifotó a szeméthegyekről, stb.
Na… ma szemétleckét vettünk Japánból. Én a mai napról mit írhatnék… Ramen bárban voltam ebédelni, finom volt! Párom vitt el, ja igen, az is van^^ Vacsorára meg főzött currys rizst, finom volt ám nagyon! Három tállal tömtem meg magam… teli is lettem. Szóval nyersahl/rizs íztelen étkezés legenda kilőve, amióta itt vagyok, ez már a sokadik japcsi kaja amit kipróbáltam, és mindig valami újat fedezek fel. Jajj, kaja-szemét, jut eszembe: McDonald’s (ezt is ki kellett próbálni), na, itt nem ám kiviszed a tálcát azt készt… ugyanúgy válogatni kell. Külön tároló a JÉGNEK, a pohárból öntöd bele. Pohár fedele, szívószál: éghetetlen szemét, pohár – éghető. Műanyag keverőke, stb, éghetetlen, papíralátét, szendvicsdoboz: éghető. Meg van még valami csavar… de már nem emlékszem. Jobban emlékszem arra, hogy a nagy krumpli a DUPLÁJA az otthoninak, illetve hogy McChicken-nek teljesen más íze van.
Lassan egy óra, és már úgyis bealudtam kaja után is… szóval megyek csicsikálni. Mára ennyi. Valamikor rakok fel képeket is, csak kiigazodni egy japán oldalon.. na igen, tanulni kő’^^

7 comments

Skip to comment form

  • Csibikusz on 2007-09-26 at 14:34
  • Válasz

  Szia Peti!

  (: Csinos lány van a konyhádban! Ő a barátnőd?
  A curryvel készített receptek szerintem Indiából erednek. A curry jelent egy növényt is, de a fűszerkeverékeknek azt a fajtáját is, amit mind főzés közben, mind a kész ételre, mind utólag használhatsz, ellenben a massala-kkal, amiket főként főzés közben alkalmaznak.
  A currys rizs hús nélküli kaja?
  Klassz hogy írsz! (:

  • Csibikusz on 2007-09-26 at 14:36
  • Válasz

  Csibikusz = Bagó Zsófi

  és drukkolok a harcodhoz a környezetvédelem érdekében (;

  • Futyoke on 2007-09-26 at 15:23
  • Válasz

  Hali!
  A currys rizsbe marhahúst tesznek, nem sokat, itt ilyen pár dekás csomagokban van marhahús, apróra szelve. A szószt most készen vettük, de a zöldséget húst, stb, Rie főzte ki/meg:)

  • Csibikusz on 2007-09-26 at 15:49
  • Válasz

  (: Nálatok süt a nap?
  Ha igen, lehet, hogy mire ideér, innen elpárolognak a felhők.
  Egyébként a kedvem most még alattuk is jó đ: holnap lesz végre újra gép otthon!
  Néztél már munka után, vagy főleg a szabadság élvezetére koncentráltok? (:

  • vlac112 on 2007-09-27 at 15:15
  • Válasz

  Szia Peti!

  Örömmel olvassuk, hogy jól érzed magad ott messze. Ügyes vagy, egész gyorsan hozzászoktál az ottani időhöz, nekem legutóbb ez a több órás átállás nehezebben ment (nappal álmos voltam, este meg éber). Ja és ha tanulsz vagy megszerzel valami jó japán receptet, én nyitott vagyok rá, nem nagyon ettem még japánt, csak sushit meg kínait meg koreait.
  Sok sikert a munkakeresésben és a szelektív szemétgyüjtésben, ahogy látom ez ott egy külön szertartás.
  És várjuk a további történeteket!

  Üdv: Laci (DPAG)

  • Zoleeka on 2007-09-27 at 15:34
  • Válasz

  1. Ki mondta, hogy csirke van benne? Lehet, hogy valami tengeri herkentyű. 🙂
  2. Ki mondta, hogy japó oldalt használj. 🙂
  3. Remélem azt tudod te is meg Rie is, hogy NEKEM köszönhetitek egymást…szóval a minimum az,hogy én leszek a vőfély meg a keresztapa. 🙂

  • Futyoke on 2007-09-27 at 20:01
  • Válasz

  @Laci ahogy lesz recept jelzem:D
  írkálok addig is szorgosan:)
  @Zotya: tudom tudom, majd mondanom is kell neki:D amúgy: én kerestem japán oldalt, ha már itt vagyok.
  csirke? miben? mc-chicken? vagy most mire érted?
  @mindenki: pls a beszélgetéseket a legújabb bejegyzéshez kommenteljük, mert egy hét után eltűnnek a címlapról, és idővel nem fogok minden egyes bejegyzést böngészni^^

Jelentkezz be az alábbi lehetőségek egyikével, katt és szólj hozzá:

%d blogger ezt szereti: