jún 26

Egy két tévhit a japánokkal kapcsolatban

Az első, és talán az itt élő külföldiek között a legelterjettebb tévhit, az anyagiasság. Igen, nincs borravaló, és mindig mindent fillérre visszaadnak, és ezt viszont is elvárják. Ez tény. Viszont az is tény, hogy két kézzel szórják a pénzt, amikor divatról vagy egyszerűen vásárlásról van szó. Ez még talán össze is egyeztethető, sőt, kifejezetten butának és önzőnek lehetne mondani. (mint ahogy azt az állítólagos esküvői szokást is, hogy az ifjú házasok adnak pénzt barátaiknak és családjuknak, hogy abból vegyenek nászajándékot)
No, miért is nevezem “tévhitnek” a japánok anyagiasságát? Amióta itt vagyok, számtalan példát láttam, hallottam az ellenkezőjéről. Egy friss példával szeretném alátámasztani a japánok önzetlenségét és kedvességét: Kollegáim, tudván, hogy hamarosan házasodom, illetve hogy anyagi nehézségekből kecmergünk éppen ki, mire ismét egy tonna kiadás zúdul a nyakunkba (és nem, ez nem lesz mindig így, nem szándékozunk évente költözni, illetve új baba programot indítani), kitalálták, hogy megörvendeztetnek minket valami aprósággal, végül egy mikróhullámú sütő mellett döntöttek. Kértek, döntsük el milyet szeretnénk, és akkor kapjuk is. Hmm… még alig ismerjük egymást, hihetetlen türelmesek velem amúgy is, hiszen nem mindent értek ám meg japánul, és még sorolhatnám. Mégis, összedobják a pénzt, kb. hatan, tehát nem két-háromszáz yent adnak bele.
A másik tévhit, a szabályok betartása. Igen, ez pont egy negatív ellenpélda lesz, de sebaj, ilyen is kell.
Itt Japánban, úgy száguldoznak egyesek (nem, nem csak a taxisok) és olyan szinten tolakodnak, furakodnak a metrónál sokszor, hogy ökölbe szorul a kezem. A metrón nekem aztán nyomulhatnak, sokra nem mennek vele, de amikor egyszerre egy tucat ember még úgy dönt, hogy felszáll, amikor már én is az ajtóban állok, (és sikerül is nekik végül!) akkor még én is csődöt mondok, és préselődöm mint hal a konzervdobozban.

Próbálok még ilyen hiedelmeket keresni, és utánajárni, mennyire igazak, vagy hamisak. Kérdezni is bátran lehet, erre van a komment lehetőség, az utsó két három bejegyzés hozzászólásait szoktam nézni mindig.

2 comments

  • Orsi on 2008-06-30 at 21:09
  • Válasz

  szia! Akkor nekem kérdésem van: 🙂
  Mi van a kínosan nem fogadunk el szívességet másoktól és nem is teszünk szívességet nehogy lekötelezve érezzék magukat, de segítünk ahol tudunk dologgal.
  Egyébként gratulálok, hogy ilyen jól alakulnak a dolgaitok.
  üdv
  VargaOrsi

  • Futyoke on 2008-06-30 at 22:03
  • Válasz

  Nem tudom, itt eddig erre nem láttam példát… itt ugyanúgy megy a kaláka mint nálunk. Sőt, itt még adót sem vetnek a szívességre.

  Amúgy köszi^^

Jelentkezz be az alábbi lehetőségek egyikével, katt és szólj hozzá:

%d blogger ezt szereti: