nov 17

Sendaiban jártam

A tavalyi földrengés intenzitasa Japanban; LINK Illetve a Shindo skala, amit Japanban hasznalnak; LINK

Magyarul, Sendait olyan erossegu renges erte, ami nagy butorokat is elmozdit, fakat donthet ki, keptelenseg allva maradni vagy gyalog kozlekedni (helyette lehet negykezlab maszni). A nem erosen földrengés biztos epuletek osszedolhetnek (erre volt par pelda) illetve az erosebb epuletek is rongalodhatnak, a fold felreped es vezetekek torhetnek-, szakadhatnak el.

Nalunk Tokioban, “csak” 5+-os volt a renges, amibol tenyleg igaz, hogy nehez mozogni, mert tancol a labunk alatt minden. (foleg ha az otodiken van az ember, mint en voltam, sot a tizediken, mint parom es kisfiam) Deformalodhatnak az ajtok, lehetetlenne teve a kijutast (ezert nyitunk ki minden vasajtot (bejarati pl.) amikor egy földrengés erosodni latszik), borulhat a TV, kieshet a tokbol a toloajto, megrepedhetnek a falak. Nalunk peldaul a gang femlemezei, amik elbirnak egy felnottet is, osszegyurodtek mint egy papirlap. Hozzatennem, hogy a dog nehez irodai nyomtato ugy ugralt, mintha rugokon allna, es kovettek peldait a vas iroasztalok is, amik pedig tele vannak tomve papirosokkal.

Az utorengesek soran is latni lehetett ahogy a nagy toronyhazak dolongelnek, de ez mar azt jelzi, hogy biztonsagosan vannak megepitve (egy bizonyos fokig), azt hiszem rugalmasabbak, hogy jobban birjak a razkodast.

Meg talan annyit, hogy megtanultam azt is tavaly, hogy ha lassan indul a renges es oldalra leng, akkor tavol az epicentrum. Ha hirtelen ugral a talaj/epulet, fuggolegesen, akkor kozel az epicentrum, es akkor nagy renges jon. A tavalyi renges nem volt kozel, de megis fuggolegesen pattogott az epulet, ami gondolom jol jelzi az erejet. Azonban panik nem volt, Tokioban legalabbis. Elsore ijeszto volt azoknak, akiknek ez uj (peldaul nekem), de a halalfelelem meg egyeb nyilatkozatok az embertelen idiotizmus es a mertektelen szereplesvagy meg onsajnalat gyonyoru peldai. Nem beszelve arrol, hogy minden felelossegtudatot melloz (odahaza a teveben ilyen baromsagokat nyilatkozva, az itt elok csaladtagjai ertheto modon rongyosra aggodtak magukat, mi meg, mintha nem lenne epp eleg bajunk, magyarazkodhattunk es nyugtatgathattuk a hozzatartozokat. Nem a hozzatartozok hibajabol, hanem az ilyen idiotak miatt.), nem beszelve arrol a szegyenrol, amit a tobbi itt elonek okoznak. Hiszen mig a japanok, meg fent eszakon is (es szamtalan kulfoldi is) a korulmenyekhez kepest nyugodtan, eltek tovabb mindennapjaikat es tettek amit tenniuk kellett, addig par diszpinty jatszotta a nagy dramat, hogy fel, retteg, es menekult mint patkanyok a sullyedo hajorol. Minek hala a japanokban kialakult egy eleg negativ kep az “eloskodokrol”, amit nem hangoztatnak, de jelen van. Engem spec nem erint, mert en meg akkor is bejottem dolgozni, amikor a legtobb kollegam nem, mivel en bringaval is kozel lakom az irodahoz. (kb 30 perc kerekparral)

Kepek

 

1 comment

  1. Azért nem semmi hogy milyen szépen újraépítettek mindent. Gyorsan felállnak a Japánok:)

Jelentkezz be az alábbi lehetőségek egyikével, katt és szólj hozzá:

%d blogger ezt szereti: